Sådan omplanter du dine stueplanter

Stueplanter er en fantastisk måde at forbedre indeklimaet i dit hjem, da de renser luften og producerer ren luft. Men nogle gange kan det virke som om, at du har de mindst grønne fingre i verden. Planter som dør er et almindeligt problem hos mange planteejere, men ofte har de ikke brug for andet end en simpel omplantning for at trives på ny. I denne guide kan du lære hvordan du korrekt giver dine planter fornyet liv i nye Plantekrukker.

Hvorfor skal du overhovedet omplante?

Planter har typisk brug for omplantning, når de bliver for store til deres nuværende potte. Ligesom vi har brug for tøj i den rette størrelse til at kunne føle os godt tilpasse, har planter brug for nok plads og jord til deres rødder i takt med at de vokser. Det er tydeligt, hvis rødderne stikker ud af drænhullet eller hvis bladene hænger med hovedet. En god tommelfingerregel er en omplantning hvert år, mens langsomt voksende planter kan nøjes med en ny potte hvert andet eller tredje år.

Vælg den rette potte

Det er vigtigt, at du vælger den rette størrelse potte. Hellere for stor end for lille, da planten nok skal fylde potten på et tidspunkt. Du kan med fordel kigge efter potter med drænhuller, så du undgår at drukne planten, hvis du kommer til at vande planten lidt for meget.

Sådan gør du

Først skal du gøre den nye potte klar. Hvis potten ikke har et drænhul, skal du først skabe en drænlag i bunden. Dette kan du skabe ved at hælde Leca-kugler, potteskår eller småsten i bunden. Hæld derefter lidt jord over. Fjern forsigtigt planten fra den gamle potte og pas på at du ikke beskadiger rødderne. Sæt den i den nye krukke og dæk rødderne med jord. Giv planten en god portion vand og du er færdig.